SMS a NAV-tól? Ne dőljünk be!

Éles pittyegés, ami új üzenetet jelez – az okostelefonok világában az ilyen zajok végigkísérik a mindennapjainkat, és azonnal fel is figyelünk rájuk. Különösen, ha olyan fontos a feladó, mint az adóhivatal: ilyenkor mindenki igyekszik a lehető leggyorsabban reagálni, nehogy bármiről lekéssen. A kapkodás legnagyobb nyertesei pedig a hamis NAV üzenetek küldői…

Beszédes bankkártyák

Az utóbbi hónapokban mintha egyenesen divattá vált volna az adóhatóság nevében visszaéléseket megkísérelni. Tavaly augusztusban és decemberben is hasonló híreket olvashattunk: illetéktelenek küldtek megtévesztő elektronikus leveleket.

Ezen hamis NAV üzenetek mögött azonban jóval több áll, mint egyfajta gyerekes csíny: az adó-visszatérítés hívogató ígéretével igyekeznek személyes adatokat kicsalni.
Sokan a váratlan jó hír hevében rá is kattintottak az e-mailben foglalt linkre – a céloldal pedig egyenesen a bankkártya adatainkat kéri…

Hamis NAV üzenetek, telefonon is

Februárra a köztudat talán túllépett ezeken az eseteken, a hamis NAV üzenetek híreit mintha elfelejtette volna a többség. Azért reménykedem, hogy az utóbbi napok újabb kísérleteit az előzőeknél kevesebb kicsalt forintnyi siker koronázta. Az adóhatóság ezúttal gyorsan lépett: Facebook oldalukon is figyelmeztetnek a veszélyre.

A csalók most új platformhoz folyamodtak. „Az adó-visszatérítés készen áll a követelésre”– olvashatták sokan.
A recept változatlan: az üzenetben küldött link egy űrlapra vezet, amelyen egy hamis (ám rendkívül kecsegtető) visszatérítési összeg áll, valamint rubrikák, ahová a lényeg, a bankkártya adataink mellett a nevünket, és a személyi igazolványunk számát is várják.

Valódi visszatérítés?

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal hangsúlyozza: sohasem kérnek sem SMS-ben, sem e-mailben, sem más módon a bankkártyánkra vonatkozó bizalmas adatot. Gondoljunk csak bele: illetékes oldal is csak akkor kéri a bankkártyánkon szereplő adatokat, ha épp fizetni, utalni szeretnénk… Ha pedig valóban túlfizetésre számíthatunk, egyszerű és biztonságos módszer ennek ellenőrzésére az ügyfélkapu használata.

A visszatérítésről pedig nemcsak itt, de postai úton, adószámla-kivonat formájában is értesíthetnek minket.
Hamis NAV üzenetekbe persze bármikor belefuthatunk – fő ismertetőjegyük amellett, hogy a hivatal nem értesít ilyen formában, a weboldal linkje. A www.nav.gov.hu a NAV egyetlen hivatalos honlapja!

1 perc nyomozás

A hamis NAV üzenetek utóbbi példájának kiötlői talán arra alapozták a remélt sikert, hogy az SMS és az adóhatóság együttese önmagában jó ideje nem szokatlan dolog. 2017-től ugyanis telefonos üzenet útján igényelhetjük az személyi jövedelemadó-bevallás tervezetét. Itt azonban szó sincs bizalmas pénzügyi adatokról! Sok kellemetlenséget kerülhetünk el, ha gondolkodunk, mielőtt válaszolunk. Ha bankszámlaszámra kérnek utalást egy bizonytalan feladójú levélben, a NAV honlapján vagy az e-cégjegyzékben egyszerűen megbizonyosodhatunk a kilétéről. Ha pedig mi is megkapjuk az ominózus SMS-t, szánjunk pár percet a bejelentésre – ezzel a hatóságok munkáját könnyítjük meg, hogy minél kevesebben válhassanak áldozattá.

KAPCSOLAT