Miért éri meg határidőben kifizetni a gépjárműadót?

Manapság bevett szokás, hogy a vállalkozás vezetője a saját autóját beteszi a cég vagyonába, mert így olcsóbb fenntartani.Tudni kell, hogy személyautók esetében a cégnek (néhány kivétellel) kötelező gépjárműadót és cégautóadót fizetnie minden egyes személyautó után.

Ne keverjük a szezont a fazonnal!

A cégautóadó nem összekeverendő a gépjárműadóval. A gépjárműadót – köznapi szóhasználatban „súlyadót” – az autó tulajdonosa a helyi önkormányzatnak fizeti. Cég esetén ez az az önkormányzat, ahol a cég székhelye van. Fővárosi vállalkozások esetében ez a kerületi önkormányzat, és nem a fővárosi önkormányzat. Tehát, ha gépjárművel kapcsolatban ügyet kell intéznünk, ne a fővárosi önkormányzatba menjünk be, hanem a kerületi önkormányzat polgármesteri hivatalába.

Fizetésre kötelezve: gépjárműadó és cégautóadó kisokos

Az önkormányzat minden évben határozatot küld, melyben megjelöli, hogy melyik rendszámú autóra mennyi az adó, és mikor kell azt megfizetni. Az adófizetési határidőt a törvény határozza meg egységesen: március 16. és szeptember 15.

Ezekről a határidőkről érdemes tudni, hogy – ahogy az az adózásban szokás – amennyiben a határidő hétvégére vagy hétköznapi ünnepnapra esik, úgy a befizetési határidő az ezt követő első munkanap.
Tehát, ha valaki a hétvégén eszmél rá, hogy határidő van, és nem utalta el az adót, akkor sem késett el, nyugodtan indítsa el az utalást az első munkanapra.

A fentiekkel szemben, a cégautóadót nem a helyi önkormányzatnak kell fizetni, hanem a központi költségvetésnek. Azaz a NAV-nak kell utalni. Ennél az adónál nem adókivetéssel történik az adómegállapítás, hanem önadózással. Ez azt jelenti, hogy az adózónak magának (könyvelőjének) kell megállapítania az adót, erről bevallást kell készítenie, és határidőben be kell nyújtania a bevallást, és át kell utalnia az adót. Másik eltérés a két adó között a fizetési gyakoriság. Míg gépjárműadót egy évben két alkalommal fizetünk, addig a cégautóadót negyedéves gyakorisággal kell megfizetni (negyedévet követő hónap 20. napjáig).

A pontosság megtakarítást jelent!

És akkor miért is éri meg határidőben fizetni a helyi önkormányzatnak? A cégautóadó ugyanazt a tárgyat adóztatja, mint a gépjárműadó: a személyautót.

Annak érdekében, hogy ne történjen kétszeres adóztatás, a törvény azt mondja, hogy a fizetendő negyedéves cégautóadóból levonható a gépjárműadó abban a negyedévben, amikor gépjárműadót is kell fizetni.
De csak akkor engedi meg az adócsökkentést a törvény, ha határidőben fizettünk az önkormányzatnak. Ha nem, akkor ezt az adócsökkentési lehetőséget végleg elvesztettük. Nincs lehetőség a levonásra a következő negyedévben.

A másik ok, ami nemcsak egy feleslegesen kifizetett költséget eredményez, hanem komolyabb gazdasági következményekkel, de legalább is

kellemetlenségekkel járhat, hogy ha a gépjárműadó tartozásunk az adott autóra meghaladja az egy évre fizetendő összeget. Ilyen esetben a helyi önkormányzat kezdeményezheti a gépjármű forgalomból való kivonását.
Mit jelent ez? Hogy bevonják az autónk forgalmi engedélyét és nem közlekedhetünk vele. Az újbóli forgalomba helyezés pedig újabb költségekbe és időbe kerül.

Akit részletesebben érdekel a két adó törvényi szabályozása, kérdezze meg könyvelőjét, vagy ezt a törvényt olvassa el: 1991. évi LXXXII. törvény a gépjárműadóról Nemzeti Jogszabálytár