Közzétette a könyvelőm a beszámolót, pedig nem is láttam. Mit tehetek?

A cég ügyvezetőjének és tulajdonosainak legalább egy évben egyszer látnia kell a cég beszámolóját és a hozzá tartozó összes kimutatást. Ez az időpont a beszámoló elfogadásának időpontja.

A törvény alapján az éves gazdálkodásról készített beszámolót (éves beszámolót vagy egyszerűsített éves beszámolót) az ügyvezetőnek alá kell írnia és a tulajdonosoknak el kell fogadnia. Ez nem csak a cégek esetében van így, hanem az alapítványok, egyesületek esetében is, azzal a különbséggel, hogy náluk nem ügyvezetőről és tulajdonosról beszélünk, hanem a szervezet elnökéről és tagjairól (alapítvány esetében a kuratóriumi tagokról).

Fontos az elfogadás

A beszámoló elfogadása kötelező a közzététel előtt. Az elfogadásról a beszámolót ténylegesen közzétevőnek meg kell győződnie, azaz látnia kell az ügyvezető által aláírt beszámolót és a tulajdonosok által aláírt elfogadó határozatot, más néven taggyűlési jegyzőkönyvet.

Kinek a dolga?

Tudni kell, hogy a beszámoló közzététele nem automatikusan könyvelői feladat, nem része a törvény szerinti számviteli szolgáltatásnak.

A törvény úgy fogalmaz, hogy a vezető tisztségviselő felelőssége a beszámoló közzététele.
Ez azt jelenti, hogy vagy maga teszi közzé, vagy megbíz valakit, például a szervezet könyvelőjét a közzététellel.

Ahhoz, hogy egy könyvelő közzé tegyen egy beszámolót, minimálisan 3, a megfelelő személyek által aláírt dokumentummal kell rendelkeznie:

  • ügyvezető által aláírt beszámoló
  • tagok által aláírt beszámolót elfogadó és az eredmény felhasználására vonatkozó határozat
  • ügyvezető által aláírt megbízás a beszámoló közzétételére

Meghatalmazás vagy megbízás?

Fontos, hogy megbízásról és ne meghatalmazásról legyen szó. A meghatalmazás annyit jelent, hogy a meghatalmazottnak joga van eljárnia.

A megbízás ezzel szemben már kötelezettséget is jelent a megbízott felé: nem csak jogosult közzé tenni, hanem köteles is. Éppen ezért fontos, hogy a megbízást a könyvelőnk el is fogadja az aláírásával.
Érdemes beleírni azt is, hogy milyen adatokat tartalmazó beszámolót kell közzétennie (pl. beleírható az elfogadás napja, a mérleg és az eredménykimutatás adatai)

Nem volt megbízás, de aláírt, elfogadott beszámolót tett közzé a könyvelő, mit tegyek?

Bár egy szervezet gazdálkodásáról csak egyszer kötelező kimutatást készíteni, mi ettől függetlenül azt javasoljuk, hogy legalább negyedéves gyakorisággal üljünk le a könyvelő nkkel átnézni legalább a főkönyvi kivonatot, hogy tükröt mutasson a cég állásáról, és meg tudjuk beszélni, hogy mik a teendőink.

Akit részletesebben érdekel a törvényi szabályozás, kérdezze meg könyvelőjét, vagy ezt a törvényt olvassa el: 2000. évi C. törvény a számvitelről, VIII. Fejezet, Számviteli Szolgáltatás 201 Nemzeti Jogszabálytár