Könyvelő vagy adótanácsadó?

Ha egyik nap könyvelőként, másik nap adótanácsadóként mutatkoznék be, a legtöbb nem szakmabelinek fel sem tűnne a különbség. Pedig a két foglalkozás, bár egy területre tehető és egyaránt fontos, lényeges dolgokban különbözik. A kettő felcserélése pedig akkor igazán problémás, ha cégvezetőként nem tudjuk, melyik ügyben, hova érdemes fordulni…

Helyzettől függ

Vállalatunk adóügyeiről elsőként a könyvelő jut eszünkbe, ami nem véletlen – egy cég gyakran tesz olyan lépést, amit rögzíteni kell.

A könyvelés tehát nem más, mint már megtörtént gazdasági események rögzítése utólag.
Ilyenkor a szakember felüti a törvényt, megvizsgálja a benne foglalt helyzeteket, majd eldönti, az adott ügyletre melyik illik leginkább, és ennek megfelelően minősíti azt. Ez a legtöbbször nem többórás procedúra, az adótanácsadó segítségét igénylő ügyekkel ellentétben általában rutinszerű: csak ránézünk a bizonylatra, és minden világos.

Gondolkodjunk előre!

Persze a könyvelés sem varázslat: nagyon sokat tehetünk azért, hogy egyrészt megkönnyítsük a könyvelőnk munkáját, másrészt ne okozzunk fölösleges problémákat a cégnek.

Ha a vállalatunkban szokatlan gazdasági esemény történik, érdemes előre jelezni, hogy a könyvelő idejében tájékozódni tudjon a törvényből. és adott esetben segíthessen is, hogyan érdemes elszámolni
– ez már az adótanácsadó feladatainak határterülete. Egyszerű példa: ha egy kisboltot vezető kereskedőként eddig a saját autónkkal jártunk beszerezni az árut, de nemrég beruháztunk egy kisteherautóra, a könnyebb pénzügyi intézkedés érdekében célszerű ezt előre jelezni!

A jó adótanácsadó spórol?

Az adótanácsadó feladata némileg eltérő: utólagos elszámolás helyett előre megtervezi, hogy az adott gazdasági eseményt miként fogja rendezni, hogyan fogja minősíteni, mi lesz vele a célja.

Tehát teljesen szabályos, törvényi keretek között képes elérni, hogy pénzt takarítson meg a cégnek: tanácsot ad, hogy a lehető legelőnyösebb adónemet válasszuk.
Ha egy vállalat könyvelőjének van affinitása arra, hogy ilyen jellegű tanácsokat adjon, természetesen megteheti – viszont fontos észben tartani, hogy ezt nem várhatjuk el! A könyvelői feladatok önmagukban is időigényesek, ráadásul a mérlegképes könyvelői vizsga erre nem ad képesítést.

Az egyik előre, a másik hátra

A legfontosabb különbség tehát az, hogy a könyvelő hátra tekint, az adótanácsadó pedig előre. Mindkettő egyformán fontos – épp ezért figyel oda egy felelős cégvezető arra, hogy aktuális ügye jellegétől függően a megfelelő szakembert válassza. A múltban az a feladatokat az analitikus könyvelő, a főkönyvelő és a bérszámfejtő osztotta meg. A gyakori összetévesztés talán onnan ered, hogy a főkönyvelő, nevével ellentétben gyakorlatilag az adótanácsadó szerepét töltötte be: nem bizonylatokat készített, hanem tervezett. Szép gondolat, hogy legyen mindenki polihisztor, de ez nem működik – különösen ebben a komplex szakmában. Ha megoszlanak a feladatok, hatékonyabb a munka – és ennek az ügyfél a legnagyobb nyertese.

KAPCSOLAT