Könyvelhet-e a könyvelőm?

Nem sok ügyfélben merül fel ez a kérdés, amikor könyvelőt keres. Alapvetően mivel ebben a szakmában is ajánlások útján választanak az ügyfelek könyvelőt, meg sem fordul a fejükben az, hogy esetleg ezt megkérdezzék a kiszemelt új könyvelőtől. Azonban van néhány alapvető dolog, amit egy vállalkozás, egyéb szervezet vezetőjének ezzel a kérdéssel kapcsolatban muszáj tudnia.

A nem tudás nem mentség!

Azt általában mindenki szokta tudni, hogy olyan személyt kell megbízni, aki ún. mérlegképes könyvelő. Jó tudni, hogy ez a „kell” nem csak valami belső indíttatás, hanem törvény írja elő, hogy a szervezet vezetőjének olyan személyt kötelező megbíznia vagy alkalmaznia, akinek van ilyen képesítése.

Milyen képesítések tartoznak ide? 1.) okleveles könyvvizsgálói szakképesítés, 2.) mérlegképes könyvelői szakképesítés, 3.) engedélyezés szempontjából mérlegképes könyvelői szakképesítéssel egyenértékű szakképesítés.

Amit viszont már kevesen szoktak tudni, hogy nem elég a szakképesítés, hanem engedéllyel is kell rendelkezni a tevékenységre.
Példaként írunk egy hasonlatot egy másik szakmából, ami talán egyértelműbbé teszi, hogy miről is van szó. Ugyanaz a rendszer működik a könyvelés területén, mint az ügyvédek esetében. Attól, hogy valakinek megvan a jogi diplomája, még nem járhat el önállóan, hanem köteles 3 évet gyakorlaton tölteni, majd ismételten vizsgázni ahhoz, hogy önállóan is eljárhasson, és engedélyt kapjon a tevékenységre. Ez a követelmény a könyvelők esetében is igaz:
minden diplomázott mérlegképes könyvelő köteles 3 éves igazolt gyakorlatot letölteni, majd ezt követően szerezhet csak engedélyt arra, hogy önállóan végezze ezt a tevékenységet.
A tevékenységi engedélyt a Nemzetgazdasági Minisztérium adja ki.

Ha nem önálló könyvelőt bízunk meg vagy alkalmazunk, hanem könyvelőirodát választunk, akkor a könyvelőcég legalább egy tulajdonosának vagy alkalmazottjának kell megfelelnie ezeknek a követelményeknek.

Egy kattintás és egy igazolvány: a nyugalom záloga

Mégis hogyan tudjuk leellenőrizni, hogy van-e engedélye a könyvelőnknek?

Ennek két módja is van. Egyrészt az engedéllyel rendelkező könyvelők kapnak egy igazolványt arra vonatkozóan, hogy a minisztérium regisztrálta őket, és kiállított a nevükre engedélyt. Ezt az igazolványt nyugodtan kérjük el, minden könyvelő fiókjában ott kell lennie.

Hiteles igazolvány

Másrészt, a minisztérium honlapján megtalálhatjuk az engedéllyel rendelkező könyvelők névjegyzékét, ami alapján már könnyedén meg tudunk győződni róla, hogy a könyvelésre kiválasztott személyt (irodát) megbízhatjuk-e, alkalmazhatjuk-e. A névjegyzéket az alábbi link jobb oldalán lévő blokkjából tölthetjük le.

Könyvviteli Szolgáltatást végzők jegyzéke

Mindenki a saját hatókörében illetékes!

Fontos megjegyezni, hogy nem minden mérlegképes és engedéllyel rendelkező könyvelő könyvelhet mindenféle szervezetet. Ezt ugyanúgy kell elképzelni, mint a járművezetői jogosítványt. Ahogy ott is, itt is vannak kategóriák arra vonatkozóan, hogy a könyvelő milyen szervezet könyvelését vezetheti. Így megkülönböztetünk vállalkozási, IFSR, egyéb szervezeti és államháztartási szakterületeket.

Szeretnénk felhívni az alapítványi és egyesületi vezetők figyelmét, hogy nekik olyan könyvelőt kell választaniuk, akinek egyéb szervezeti szakképesítése és engedélye van. A más szakképesítéssel rendelkező könyvelők nem vizsgáztak az ilyen szervezetekre vonatkozó speciális könyvvezetési szabályokból, és nem kötelező számukra az éves továbbképzése ebben a témában.

Akit részletesebben érdekel a téma, az kérdezze meg könyvelőjét, vagy ezt a törvényt olvassa el: Nemzeti Jogszabálytár