A számlaellenőrzés 1×1-e

Legyen szó üzleti megállapodásról, vagy hátralék rendezéséről az adóhatóság felé, elkerülhetetlen lépés, hogy előbb-utóbb kapunk egy bankszámlaszámot, amire utalnunk kell. Ha nem figyelünk eléggé, a számla ellenőrzése nélkül könnyen visszaélés áldozatává válhatunk. Szerencsére van néhány egyszerű szabály, amit ha betartunk, szinte a nullára csökkentjük az esélyét, hogy megkárosítsanak.

Inkasszó: ki a felelős?

Maradjunk is az előző cikkemben felvetett erős példánál, hiszen a NAV felé irányuló részletfizetési eljárás nem ritka, de annál bonyolultabbnak tűnhet. Volt szó az adóhatóság hivatalos bankszámlaszámairól, ám figyelem! A számla ellenőrzésének ezen módja csak akkor érvényes, ha határidőn belül rendezzük a tartozást. Ha ez nem sikerül, és inkasszóra kerül sor, ez egy nem közzétett, úgynevezett technikai számlára történik.

A NAV a bank felé nyújtja be az inkasszóigényt, és mivel a pénzintézet terhel, így az ügyfelet is ők értesítik. Természetesen utólag – hiszen ha előre megtennék, a legtöbb adós azonnal kiürítené a bankszámláját…
Az értesítés mikéntje már a különböző bankok különböző eljárásain múlik. Általában külön levélben értesítenek az inkasszálásról, de az is megszokott, hogy a számlakivonat közleményében tüntetik fel az információt.

Könyvelés a világhálón

Ha egyik sem teljesülne, személyesen bármikor érdeklődhetünk a bankban, hogy ki volt, aki inkasszált, és mennyi van még hátra az eljárásból. Ha pedig részletfizetési kedvezményünk van, érdemes úgy számolni, hogy a számla ellenőrzése egy percnél tovább is eltarthat! Hiszen ahány adónemet fizetünk, annyiféle bankszámlára kell utalni.

Ne aggódjunk, nagyon könnyű számon tartani, hogy éppen hol tartunk – az adófolyószámlára már másnap felkönyvelik a befizetett összegeket.
A magyarorszag.hu „eBEV-szolgáltatások” menüpontja alatt minden ügyvezető be tud lépni a saját ügyfélkapujába anélkül, hogy erre külön engedélyt kellene kérnie. Itt a NAV részletfizetési kötelezettségnél bal oldalon áttekinthetjük a részletek összegeit, jobb oldalon pedig a saját befizetéseinket.

Számla ellenőrzése, egyszerűen

Vállalatunk pénzügyeinek biztonsága érdekében nem lehet elégszer ismételni: ne utaljunk bármilyen számlára, még üzlettársainknak sem! Hiszen nemcsak az adótartozás adhat eszközt egy esetleges sikkasztó kezébe – mindegy, milyen célú az utalás, a számla ellenőrzése elkerülhetetlen lépés kellene, hogy legyen. Ráadásul egyszerű is: ha egy cég bankszámlát nyit, az bejelentési kötelezettséggel jár a cégbíróság felé. Ebből következik, hogy az e-cégjegyzékben külön engedély nélkül,bármikor megnézhetjük, hogy hivatalos bankszámlaszámot adtak-e meg. Ha így sem ismerős a számsor, legyünk elővigyázatosak!

A biztonsági játék mindig jó döntés!

Ha kétségeink vannak, de nem akarjuk felborítani az üzletet, több lehetőségünk is van. Az egyik, hogy egyszerűen az e-cégjegyzékben feltüntetett hivatalos bankszámlaszámok valamelyikére utalunk, és bizonylattal igazoljuk – ha így teszünk, biztos, hogy nem hibázunk.

Ha a számla ellenőrzése során olyan gyanú merül fel, ami miatt egyáltalán nem szívesen utalnánk, a készpénzes kifizetés is egy lehetőség.
Természetes, hogy ez esetben is bizonylatot kell, hogy kapjunk, de ne feledjük: erre a teljesítési módra csak akkor van lehetőségünk, ha az összeg másfél millió forint alatti. Járjunk tehát nyitott szemmel, és ne habozzunk kérdezni! Ez a csalások kivédésének legbiztosabb módszere.

KAPCSOLAT